تفاوت نقره استرینگ با نقره خالص (The difference between silver and sterling silver)
نقره خالص یا همان نقره خام عیار 999 (یعنی 99.9 درصد) خالص است؛ در حالی که نقره استرلینگ عیار 925 (92.5 درصد) نقره خالص دارد. شاید در نگاه اول تصور کنید نقره خام و معمولی از آنجایی که درصد خلوص بیشتری دارد در جواهرات کاربرد بیشتری دارد؛ اما چنین نیست! اتفاقاً از نقره استرلینگ برای تولید و ساخت انواع زیورآلات و جواهرات استفاده میشود. تفاوت این دو چیست که از یکی که درصد خلوص کمتری نقره دارد در صنعت جواهرات استفاده میکنند؟
نقره خام آنقدر نرم است که نمیتوان آن را شکل داد تا انواع زیورآلات( گردنبند نقره،گوشواره نقره،انگشتر نقره و…) و جواهرات را تولید کرد، در عوض نقره استرلینگ یک آلیاژ مقاومتر و مستحکمتری است. محتوای حاضر به بررسی تفاوتهای نقره خالص با استرلینگ میپردازد.
جدول خلاصه از تفاوت نقره خالص با نقره استرلینگ
نقره خالص | نقره استرلینگ |
99.9% نقره | 92.5% نقره و 7.5% فلزات دیگر |
گرانتر | ارزانتر |
مقاومت کم | مقاومت زیاد |
شکلپذیری پایین | شکلپذیری بالا |
رسانایی گرمایی بالا | رسانایی گرمایی بالا |
رسانایی برق بالا | رسانایی برق بالا |
نگهداری و مراقبت سختتر | نگهداری آسانتر |
اکسید نمیشود | ممکن است اکسید شود |
نقره خالص چیست؟
نقره خالص یا نقره خام به نقرهای گفته میشود که هیچ ترکیبات آلیاژی ندارد. از آنجایی که نقره یک فلز بسیار نرم است برای شکلدهی بهتر و استحکام بیشتر باید آن را با سایر عناصر ترکیب کنند. به همین علت نقره خالص خیلی کمتر از نقرههای آلیاژی (ترکیب شده با فلزات) در صنعت جواهرسازی کاربرد دارد. خالصترین نوع نقره 99 درصد یا همان عیار 999 است.
کاربردهای نقره خالص
سوال مهمی دراینجا مطرح است؛ اگر نقره خالص دارای استحکام کمتری است و برای ساخت جواهرات و زیورآلات باید از نوع آلیاژی آن استفاده کرد پس خود نقره خالص چه کاربردی دارد؟ بطور کلی علاوهبر صنعت جواهرات، نقره در صنعت پزشکی، تجهیزات الکترونیکی و شیمیایی هم کاربرد دارد. حال نقش نقره خالص در این صنایعی که نام بردیم چیست؟
در ساخت تجهیزات صنایع الکترونیک بسیار استفاده میشود؛ علت استفاده از نقره در صنایع الکترونیکی قابلیت رسانایی بالای گرما و الکتریکی آن است. در واقع نقره بیشترین رسانایی گرما در میان تمام فلزات و بیشترین رسانای برق را پس از طلا در اختیار دارد. به همین علت، نقره خالص در ساخت باتری، مدارهای برقیَ، سیمهای هادی و نیمه هادی مورد استفاده قرار میگیرد.
یکی دیگر از کاربردهای مهم نقره خالص استفاده از آن برای ساخت تجهیزات پزشکی است. در دل بسیاری از دستگاههای پزشکی در بخش مدارها و سیستم الکترونیکی نقره معمولی کار شده، همچنین مهندسان در ساخت برخی از لوازم جراحی نیز از آن بهرهمند میشوند.
بطور کل کاربردهای نقره خالص یا نقره خام عبارتند از:
- ساخت باتری
- مدارهای الکتریکی
- سیمکشیهای هادی و نیمه هادی
- دستگاههای پزشکی
- لوازم جراحی
البته توجه داشته باشید که این موارد مهمترین کاربردهای نقره خالص به شمار میآیند که اتفاقاً صنایع بزرگی هستند و این نشان از اهمیت و ارزشمندی فلز نقره است؛ در کل کاربردهای دیگری نیز مانند صنعت عکاسی برای تولید هالیدهای نقره، ساخت سکههای نقره، شمشهای نقره، آیینههای خاص و صنایع شیمیایی مانند کاتالیزور و سایر موارد…
مزایا و معایب نقره خالص
نقره معمولی یا خالص علاوهبر مزیتهای خاص، معایبی هم دارد که بهخصوص صنعت جواهر سازی را با چالش روبرو میکند. ابتدا بیاید باهم نگاهی جامع به مزایای نقره معمولی بیاندازیم و سپس در مورد معایب آن صحبت کنیم.
- رسانایی گرمای بالا (رتبه اول رسانایی گرما در میان تمام عناصر)
- رسانایی برق بالا (بعد از عنصر طلا، دومین رسانای برق)
- مقاوم در برابر خوردگی (خوردگی یک واکنش شیمیایی است که منجر به اکسید شدن فلزات میشود)
- بازتاب نور عالی (به همین علت در ساخت آیینه نیز موثر است)
- قابلیت شکلدهی بالا (به علت اینکه نرم و با دوام است میتوان آن را به خوبی شکل داد)
یکی از مهمترین مزایای نقره ارزش بالایش برای سرمایهگذاری است. همانطور که میدانید نقره یک فلز با ارزش و گرانقیمت محسوب میشود که بسیاری افراد به آن به چشم یک سرمایه گذاری خوب و بهصرفه نگاه میکنند.
حالا به سراغ معرفی و توضیح معایب نقره خالص میرویم:
از آنجایی که فلزی به شدت نرم است نمیتوان از نوع خالص آن در ساخت جواهرات و زیورآلات استفاده کرد. به همین علت ناچار میشویم از نسخههای آلیاژی نقره که تا حدود 92.5 نقره خالص دارد و مابقی دیگر ترکیبات فلزی است، بهرهمند شویم. همچنین نقره خالص در مقابل برخی از ترکیبات شیمیایی و اسیدها مانند اسید نیتریک بسیار حساسیت نشان میدهد.
یکسری از افراد نسبت به نقره حساس هستند و آلرژی دارند، این مورد نیز میتواند یکی از معایب نقره خالص در نظر گرفته شود. با این حال مزایای نقره خالص آنقدر آن را به فلزی با ارزش تبدیل میکند که معایبش برای افراد آنچان مورد توجه نخواهد بود.
نقره استرلینگ چیست؟
نقره استرلینگ یک نوع نقره آلیاژی است که عیار نقره 925 را دارد. عیار 925 یعنی 92.5 درصد از آن نقره خام و 7.5 درصد باقی فلزات و عناصر است. اگر خاطرتان باشد گفته بودیم نقره خام آنقدر فلز نرمی است که قابلیت تولید زیورآلات با آن وجود ندارد و حتماً باید با سایر عناصر ترکیب شود؛ اما باید با درصد کمی از عناصر ترکیب شود تا به نوعی خواص نقره بودن خود را نیز از دست ندهد. نقره استرلینگ با عیار 925 توانسته علاوهبر حفظ میزان خلوص بالای نقره، قابلیت شکلپذیری و مقاومت بالایی داشته باشد تا در صنعت جواهرسازی و زیورآلات استفاده شود.
کاربرد های نقره استرلینگ
مهمترین کاربرد و درواقع بیشترین استفاده نقره اسرلینگ در ساخت زیورآلات است. نقره استرلینگ از لحاظ مقاومت و استحکام گزینه بسیار مناسب و قابل اعتمادی برای ساخت زیوآلات به حساب میآید. سایر کاربردهای نقره استرلینگ را در ادامه باهم بررسی میکنیم:
- ساخت ظروف نقره
- برخی از آلات موسیقی
- کارد و چنگال
- برخی از لوازم هنری و تزئینی
- زیورآلات نفره شامل( دستبند نقره ، ساعت نقره، سرویس نقره و … )
این موارد از جمله مهمترین کاربردهای نقره استرلینگ محسوب میشوند که در حال حاضر شناخته شدهاند.
مزایا و معایب نقره استرلینگ
برخلاف نقره خام، که استحکام و مقاومت بالایی نداشت و یکی از معایبش عدم استحکام مناسب بود، نقره استرلینگ دارای استحکام و مقاومت بسیار بالایی است و این ضعف را پوشش میدهد. بطور کل مزایای نقره استرلینگ عبارتند از:
- درخشش مناسب
- مقاومت و استحکام بالا
- قابل شکلدهی
- مقرون بهصرفه بودن
اما معایب نقره استرلینگ چیست؟ نقره استرلینگ معایب قابل توجهی دارد، به همان میزان که اضافه شدن ترکیبات و عناصر در آن منجر به مقاومت بالا و استفاده در زیورآلات شده است، به همان مقدار هم عناصر موجود برای بسیاری از افراد ممکن است حساسیت و آلرژی ایجاد کند؛ هرچند به این موضوع خیلی توجهی نمیشود، زیرا همه افراد حساس نیستند.
مسئله دیگری که در بخش معایب نقره استرلینگ مطرح میشود، تیره شدن سطح آن به مرور زمان است که دلیلی جز وجود فلز مس در ترکیبات آلیاژی نقره استرلینگ ندارد. با اینکه آلیاژ نقره استرلینگ مقاوم تر از نقره خالص است، به این معنی نیست که کاملاً در مقابل خراش و ضربه هیچ واکنشی نشان ندهد. بنابراین همواره باید حواستان جمع باشد که هیچ ضربهای به زیورآلات نقره شما وارد نشود تا هیچگونه خراش بر ندارد.
چگونه بفهمیم نقره استرلینگ اصل است؟
برای تشخیص نقره استرلینگ اصل یک روش مرسوم وجود دارد که آن هم حک شدن عدد عیار 925 بر روی جواهرات یا ظروف نقره است. با این حال چنین روشی خیلی قابل اعتماد نیست. چرا؟ به این علت که ممکن است برخی از افراد سودجو بر روی نسخههای تقلبی و غیر اصل این عدد را حک کرده تا از این طریق بتوانند کلاهبرداری کنند. بنابراین حتماً دیگر روشها را برای تشخیص این موضوع در اولویت خود قرار دهید.
یکی از مطمئنترین روشهای تشخیص نقره استرلینگ اصل تست آهنربا است. نقره استرلینگ ترکیبی از دو فلز نقره و مس، به هیچ عنوان به آهنربا نمیچسبد. زیرا نه نقره و نه مس هیچ کدام جذب آهنربا نمیشوند. اگر با انجام این تست آهنربا نقره استرلینگ مورد نظر شما را جذب کرد، مطمئن باشید در درون زیورآلات یا ظرف فلزی به غیر از نقره و مس قرار دارد. در این حالت سازندگان سودجو تنها سطح آن را با نقره آبکاری کردند تا منجر به فریب افراد شوند.
کلام آخر
محتوای حاضر به بررسی و تشریح مفهوم تفاوت نقره خالص با استرلینگ پرداخت. متوجه شدیم که نقره خام یا خالص با عیار 999 دارای مزیتهای فراوانی است که از آن در صنایعی مانند پزشکی و الکتریکی استفاده میکنند؛ اما به علت نرمی بیش از حد قابلیت شکلپذیری و مقاومت بالایی برای تولید زیورآلات ندارد. از این رو از نقره استرلینگ با عیار 925 که مقاومت و شکلپذیری بالاتری دارد برای تولید جواهرات و زیورآلات استفاده میکنند.
سوالات متداول
1. آیا میتوان جواهرات نقره را هر روز استفاده کرد؟
بله نقره بطور کل مناسب استفاده هر روزه است اما با این حال باید به توجه کنید که نقره استرلینگ به علت وجودر برخی از ترکیبات فلزی مانند مس ممکن است اکسید شود، بنابراین همواره نیازمند تمیز کردن خواهد بود؛ و از آنجایی که نقره استرلینگ مقاومت بالاتری نسبت نقره معمولی دارد آسیبپذیری کمتری دارد و با خیالی راحتتر میتوانید از آن استفاده کنید.
2. چرا نقره استرلینگ را به نقره خالص ترجیح می دهیم؟
زیرا در جواهرسازی و ساخت زیورآلات نقره، نقره استرلینگ استحکام و قابلیت شکلپذیری بالاتری دارد و نمیتوان با استفاده از نقره خام جواهرات را تولید کرد.
در ادامه می توانید مقاله چگونگی تشخیص نقره اصل از بدل را مطالعه بفرمایید
مقالات مرتبط رو حتما ببینید
نظر شما برای ما با ارزشه
0 دیدگاه