روش تخیص نقره اصل از بدل (The difference between original and fake silver)
مسئله اصل بودن یا بدل بودن زیورآلات برای همه خریداران اکسسوریهایی مانند انگشتر النگو و گردنبند و غیره بسیار مسئلهای مهم و حائز اهمیت است. اهمیت دانستن روشهای تشخیص نقره اصل از بدل در این است که اگر به موقع متوجه شوید قادر خواهید بود مانع از ضرر شوید. آیا میدانید که چگونه باید نقره اصل را تشخیص دهید؟ روشهای متعددی وجود دارد که با استفاده از آنها چه در خانه و چه در آزمایشگاه میتوانید متوجه اصل بودن نقره خود شوید. با این حال ابتدا بهتر است ویژگیها و خصوصیات نقره اصل را بشناسید..
نقره اصل به چه نقره ای می گویند؟
نقره اصل یکی از گرانبهاترین فلزات جهان شناخته میشود و از ارزش قیمتی بالایی برخوردار است. نقره اصل متشکل از مجموعه ویژگیهای خاص است که در سایر فلزات بسیار کمتر دیده میشود یا اصلاً دیده نمیشود. ویژگیهای نقره اصل شامل نرمی، رسانایی گرما و برق، درخشندگی، صیقل پذیری بالا و مقاوم در برابر خوردگی میشوند. بطور کل نقره آنقدر سطح نرمی و چکشخواری بالایی دارد که نمیتوان نقره خالص را بدون هیچگونه ترکیبات آلیاژی به استحکام بالا و شکل و شمایل مورد نظر رساند.
بنابراین بسیاری از زیورآلات نقره در واقع ترکیب آلیاژی هستند. (زمانی که چند فلز باهم ترکیب شوند تا منجر به تغییر یکسری خواص شوند، به ترکیب آنها آلیاژ گفته میشود.) به عنوان نمونه، آلیاژ نقره به منظور افزایش استحکام و مقاومت ساخته میشود.
به نکتهای که در همین لحظه قرار است بخوانید به خوبی دقت کنید، ما نقره 100 درصد خالص نداریم! خالصترین نقره موجود 99 درصد است. (عیار 999). عیار فلزات را از 1 تا 1000 میسنجند و 999 یعنی درواقع همان 99 درصد! در نقره عیارهای ۷۵۰، ۸۵۰، ۹۰۰، ۹۲۵، ۹۵۰، ۹۵۸ و ۹۹۰ بسیار مرسوم است. در میان آنها عیار 925 معروفتر از سایر نقرههاست که به نام نقره استرلینگ نیز شناخته میشود. نقره استرلینگ (یکی از معتبرترین انواع نقره خالص) با عیار 925 یک آلیاژ نقره بسیار مستحکم و مقاوم است. این عدد در واقع با نام کد نقره اصل شناخته میشود.
احتمالاً شنیدهاید که ممکن است برخی از فروشندگان سودجو بجای نقره اصل، نقره تقلبی و بدل را به شما بفروشند. به دلیل سوء استفادههای مکرر، افراد آزرده خاطر شدند و امروزه همه سعی میکنند تا با تشخیص نقره اصل از بدل از کلاهبرداری و متضرر شدن جلوگیری کنند؛ اما تشخیص نقره اصل از بدل چگونه است؟ تعدادی روشهای مخصوص وجود دارند که با انجام هرکدام میتوانید اطمینان حاصل کنید نقرهای که درست دارید اصل است یا بدل!
نحوه تشخیص نقره اصل و بدل در خانه
روشهای تشخیص النگو، انگشتر یا گردنبند نقره اصل و بدل کار آنچنان فرآیند دشواری ندارند و میتوانید در خانههایتان این اقدامات را انجام دهید. تنها کافی است بهخوبی به شیوههایی که شرح میدهیم دقت کنید تا بدون هیچگونه اشتباهی نقره اصل و بدل را تشخیص دهید.
1. تشخیص نقره اصل از روی علائم و نشانه ها
اولین روشی که برای تشخیص النگو نقره اصل میتوانید در پیش بگیرید علائم و نشانههایی مانند عیار، وزن و صدای نقره است. تفاوتی ندارد این روشها را میتوانید برای تشخیص انگشتر نقره و گردنبند نقره اصل نیز انجام دهید.
2. شناسایی نقره اصل از طریق عیار
به این مورد در بند قبلی اشاره کردیم؛ همانطور که گفتیم عیار نقره اصل یا همان شماره نقره اصل 925 است. معنی عیار 925 در واقع 92.5 درصد نقره خالص و 7.5 درصد باقیمانده را فلزات دیگر تشکیل میدهند. علت وجود فلزات دیگر را نیز ذکر کردیم (ترکیبات آلیاژی برای افزایش استحکام و مقاومت نقره استفاده میشوند.)
3. شناسایی نقره اصل از طریق وزن
یکی از روشهای اصولی تشخیص نقره اصل اندازهگیری وزن و مقایسه میان موردهای مشکوک به غیر اصل است. بطور کلی نقره اصل وزن کمتری از نقره غیر اصل دارد؛ بنابراین اگر با وزن کردن دو نمونه وزن کمتری را در یکی مشاهده کردید مطمئن باشید که نقره اصل در اختیار دارید.
4. شناسایی نقره اصل از طریق صدا
در این روش اگر با یک تکه فلز به زیورآلات نقره ضربه بزنید صدایی رسا و زنگ مانند و ظریف به گوشتان میرسد. چنین صدایی، صدای نقره اصل است. اگر با ضربه زدن صدای بم و گرفته شنیدید میتوانید مطمئن شوید اصل نیست. برای تشخیص دقیقتر به این دقت کنید که صدای ایجاد شده به مدت یک الی دو ثانیه طول میکشد؛ این طولانی بودن صدا در واقع نشان دهنده نقره اصل خواهد بود.
5. تشخیص نقره اصل با آهنربا
یکی دیگر از روشهای رایج تشخیص نقره اصل استفاده از آهن ربا است؛ نقره اصل آهنربا را دفع میکند. اگر در هنگام نزدیک کردن آهنربا به زیورآلات مورد نظر به سرعت جذب هم شوند مطمئن میشوید که نقره غیر اصل در دست دارید. با اینکه این روش یک روش سریع است و میتوانید زود به نتیجه برسید اما ممکن است زیورآلاتی که آهن ربا را دفع میکنند صرفاً نقره نباشند. منظورمان این است که برخی از فلزات بیکیفیتی که شاید به جای نقره به شما دهند نیز در مقابل مغناطیس دافع خواهند بود، بنابراین باید به شیوههای دیگری اتکا کنید.
6. تشخیص نقره اصل با یخ
اگر خاطرتان باشد، گفته بودیم که نقره اصل یکی از ویژگیهایش رسانایی گرمای قوی است. روش تشخیص نقره اصل با یخ نیز در واقع تست میزان رسانایی گرمایی فلز مورد نظر است. برای انجام این تست ابتدا یک تکه یخ را بر روی فلز مورد نظر قرار دهید و هیچ کار دیگری نکنید تا یخ آب شود. اگر یخ سریعتر زمان معمول آب شد مشخص میشود که نقره اصل هدایت گرمایی خود را انجام داده و یخ را خیلی زودتر آب کرده است؛ اما اگر این اتفاق نیوفتاد و طول کشید تا یخ آب شود میتوانید نتیجه بگیرید که نقره غیر اصل بوده!
7. تشخیص نقره اصل با سرکه و آبلیمو
در روش تشخیص نقره با سرکه یا آبلیمو باید مقدار کمی از این دو را (یک تا دو قطره) بر روی فلز بریزید. از انجام این تست نترسید، اتفاق خاصی برای زیورآلات شما پیش نمیآید و قابل تمیز کردن است. پس از گذشت چند دقیقه از ریختن سرکه یا آبلیمو بر روی زیورآلات، اگر آن نقطه به سیاه تغییر رنگ داد مطمئن باشید که این خاصیت فلز نقره اصل است. در صورتی که فلز نقره غیر اصل باشد باید رنگ زرد، قهوهای یا حتی سبز به خود بگیرد. پس از انجام تست مذکور، میتوانید با یک تکه دستمال یا حتی مسواک و خمیردندان نقره خود را تمیز کنید.
8. تشخیص نقره اصل با مایع سفید کننده – وایتکس
تشخیص نقره اصل با مایع سفید کننده نیز همانند همان روش قبلی (سرکه و آبلیمو) عمل میکند. شاید فکر کنید که با ریختن کمی وایتکس بر روی زیورآلات (چه اصل و چه غیر اصل) آن زیورآلات دیگر غیر قابل استفاده نخواهد بود؛ اما اینطور نیست! تمامی زیورآلات به سادگی پاک و تمیز میشوند و هیچگونه خوردگی برایشان پیش نخواهد آمد.
تشخیص نقره اصل در آزمایشگاه
چند روش تشخیص نقره اصل در خانه را باهم بررسی کردیم، حال میخوایم 3 روش تشخیص نقره اصل در آزمایشگاه را باهم مرور کنیم. در آزمایشگاه با استفاده از مواد شیمیایی و ابزارها بهخصوص به پاسخ قطعی میرسند که آیا فلز نقره اصل است یا خیر!
1. تشخیص نقره اصل و بدل به کمک تیزاب
یکی روشهای مرسوم و موثر که در آزمایشگاه انجام میشود تا اصل بودن نقره را تشخیص دهند، استفاده از تیزاب است. تیزاب درواقع یک ترکیب شیمیایی که شامل اسید نیتریک و هیدروکلرید میشود. اسید نیتریک موجود در تیزاب منجر میشود تا فلزات واکنش نشان دهند. این روش را همانند دو تست قبلی (مایع سفیدکننده و سرکه) انجام میدهند. ابتدا کمی اسید نیتریک را بر روی زیورآلات مورد نظر میریزند، پس از گذشت چند دقیقه که واکنش انجام شد یک قطره جوهر نمک را بر روی بخش اسیدی میریزند و در نهایت منتظر رویت رنگ سفید میمانند. اگر رنگ سفید مشاهده شد، متوجه خواهند شد که فلز مورد نظر نقره است.
2. تشخیص نقره اصل از بدل با آزمایش اکسیداسیون
برای تشخیص انگشتر نقره (فرقی نمیکند گردنبند یا النگو و…) در آزمایشگاه میتوانند از تست اکسیداسیون استفاده کنند. برای انجام این روش ابتدا باید یک پارچه سفید را بگیرید و آن را بر روی نقره مالش دهید. سپس زیورآلات را بگذارید در هوا بماند، پس از گذشت مدتی زمانی که نقره در مجاورت هوا و گوگرد قرار بگیرد تشکیل اکسید میدهد و یک لایه تیره بر روی آن قرار میگیرد. در این زمان اگر همان پارچه را بر روی نقره بکشید متوجه میشوید که تیرگی اکسید سطح نقره بر روی پارچه نمایان میشود؛ با وجود این اتفاق متوجه خواهید شد نقره اصل است.
3. نحوه تشخیص نقرهجات از فلز تیتانیوم
تیتانیوم یک نوع فلز است که همانند نقره در ساخت اکسسوریهایی مانند دستبند، گردنبند و غیره استفاده میشود. از آنجایی تیتانیوم رنگ و درخشش نقرهگون دارد، به همین دلیل ممکن است گاهی اوقات این دو فلز را باهم اشتباه بگیرند. اگر اکسسوری یا زیورآلات نقره خریداری کردید اما شک دارید که نقره واقعی است یا تیتانیوم روشهایی که در ادامه معرفی میکنیم را در آزمایشگاه انجام میدهند تا متوجه این موضوع شوند.
- وزن: نقره سنگینتر از تیتانیوم
- درخشش: میزان درخشش نقره بیشتر از تیتانیوم
- رسانایی گرمایی: رسانایی گرمایی نقره بیشتر از تیتانیوم
- مقاومت: مقاومت و استحکام تیتانیوم بیشتر از نقره
این روشها همگی با آزمایشهای تخصصی و شیمیایی دقیق در آزمایشگاهها تست میشوند و درنهایت نتیجه گیری میکنند که فلز مورد نظر نقره است یا تیتانیوم!
سوالات متداول
اما چه نشانه هایی روی نقره جات مورد استفاده قرار می گیرد؟
محرضترین نشانهای که بر روی نقرهجات پیدا خواهید کرد عیار نقره است. اعدادی همچون ۷۵۰، ۸۵۰، ۹۰۰، ۹۲۵، ۹۵۰، ۹۵۸ و ۹۹۰ میزان نقره خالص را نشان میدهند. یکی دیگر از نشانههای نقره کلماتی مانند Sterling، Ster، S، SS است که معرف نقره استرلینگ هستند. همچنین بر روی بسیاری از نقرهجات که توسط تولید کننده معتبر ساخته میشوند علامت استاندارد جهانی قرار میگیرد.
تفاوت نقره خام با استالینک در چیست؟
نفره خام یک فلز نم می باشد که قابل استفاده برای زیوآلات نیست و آن را با فلزات دیگر مخلوط می کنند تا مقاومت آن بالا برود که به آن استالینگ می گویند در مقاله زیر را مطالعه کنید.
مقالات مرتبط رو حتما ببینید
نظر شما برای ما با ارزشه
0 دیدگاه